andreas-dress-wg9hUuor3yg-unsplash

Mohamed fra Syrien har fundet fremtiden i et førerhus hos Norrecco

På Norreccos afdeling i Odense arbejder 10 medarbejdere hver dag for, at kundernes affald og overskudsjord kan blive behandlet med henblik på mest mulig genanvendelse. Men for 1 af de 10 har vejen til Norreccos afdeling i Odense været resultat af mere dramatiske begivenheder.

For Norreccos maskinfører Mohamed Adel Jawad har vejen til Odense ikke været nem eller sket frivilligt. Han er nemlig kommet til Danmark som flygtning fra den syriske borgerkrig. Derfor lå der forud lå en lang rejse til Odense – på gåben! – før han overhovedet fandt vej til miljøpladsen i Odense SØ.

En vigtig del af fællesskabet

Blandt kollegerne og kunder på pladsen er man i dag glade for, at Mohamed fandt vej til deres arbejdsfællesskab. Jeanette Jensen, der er key account manager og tæt kollega med Mohamed fortæller,

“Mohamed er en førsteklasses kollega. Han er engageret, involveret og dedikeret. Både i de faglige opgaver, men også i al det, der ligger rundt om, og som skal til for at være en del af kollegagruppen. Og det er han i den grad. Han deltager altid i sociale og faglige arrangementer med højt humør og engagement. Det kan til tider være en udfordring for ham, udtrykke sig på dansk i disse sammenhænge, men hans sprog bliver hele tiden bedre,” forklarer hun.

“Ja, og selvom det er en udfordring, så finder han altid en løsning på det,” tilføjer Morten Christensen, der er daglig leder på pladsen i Odense. Han fortsætter,

“Jeg er så glad for, at vi har fået Mohamed med på holdet. Der er ikke den opgave, som han ikke går til med gå-på-mod og iver. Han er altid smilende og glad, og er i dag en uundværlig del af fællesskabet her både i arbejdssammenhænge og socialt.”

Fra kommunalt aktiveringsprojekt til vellidt kollega og medarbejder

Mohamed kom oprindeligt til Norrecco som del af den kommunale aktiveringsindsats for tre år siden. I dag er han dog ansat i virksomheden på helt almindelige vilkår. Med den ene undtagelse, at man har sørget for, at han kan deltage i danskundervisningen i arbejdstiden og ikke skal bruge aftenerne på skolebænken.

“Som virksomhed ønsker vi at kunne fastholde talentet, når vi møder det. Og her er Mohamed et godt eksempel. Derfor giver det mening for os at investere i Mohameds kompetencetilegnelse i arbejdstiden,” forklarer Kristian Tværmose, der er direktør for Norrecos aktiviteter i Vestdanmark.

“Ved at støtte Mohamed, så han kan lande ordentligt her i Danmark, vinder vi samtidig en engageret kollega og god kammerat. Og han udviser et potentiale, der betyder, at han har formået at flytte sig fra at være her på lånt tid gennem det kommunale aktiveringsprojekt til i dag at være ansat på fuld tid, tilegne sig både sproget, de sociale færdigheder, der er relevante for at kunne begå sig i en dansk arbejdskultur, men også faglige kompetencer, der gør ham til en uundværlig del af teamet,” fortæller direktøren.

Det er til tider svært – men hvor der er vilje, er der vej

Og hvordan klarer de det så i hverdagen, hvis ikke Mohamed endnu klarer sproget på et flydende dagligdagsniveau? Jo, når ordene mangler, så finder han mobilen frem og bruger de digitale hjælpemidler, vi i dag alle render rundt med. For der er ikke det, der ikke kan gøres forståeligt med lidt tålmodighed og Google Translate.

I kollegagruppen hjælper de også gerne Mohamed med at finde vej i det danske system uden for pladsen. Det kan være med at finde rundt i ting som de offentlige systemer og andet, der skal til for at man kan fungere både som borger og som medarbejder. Så heller ikke hverdagsbureaukratiet slår Mohamed ud,

“Jeg er rigtig glad for at være en del af Norrecco,” starter Mohamed, “ det er godt at kunne tjene sine egne penge. Og så har jeg nogle rigtig gode kollegaer og chefer her, der gør mig glad for at skulle på arbejde, og som hjælper mig så meget.”

“For mig er det en fordel, at jeg er i en virksomhed, hvor alle taler dansk. Det betyder, at jeg har nemmere ved at få øvet mit danske og at tilpasse mig livet i Danmark. Alle er interesserede i at hjælpe, og de tager sig tiden til at hjælpe mig. Det er jeg rigtig glad for,” slutter Musse, som kollegerne til dagligt kalder Mohamed.

Mohamed og hans kolleger i Odense

Book et møde

Få en uforpligtende snak om dine muligheder.